Delhi, capitala Indiei, are o istorie fascinanta si un prezent activ si stimulativ. Resedinta a mai multor puteri consecutive: dinastia Rajputanilor, invadatorii musulmani din nord, dinastiile afgane, mongolii, intr-un sir continuu la nivel imperial, terminat in 1947, odată cu eliberarea Indiei de sub dominatia coloniala a Regatului Britanic. Datorita dominatiei britanice, linia dezvoltarii moderne a societatii indiene, infrastructura, conversia economica si termenii dialogului social, poarta pregnant si definitiv amprenta elevatei si rafinatei natiuni europene.
OLD DELHI, partea veche a orasului, construita de Shah Jahan, in secolul 17, se prezinta astazi ca un etalon al arhitecturii Indo-islamice, imbinand in mod impresionant si atractiv, detaliile si bogatia motivelor religioase hindus cu maretia si impozanta constructiilor musulmane.
NEW DELHI, partea moderna a orasului, a fost construita, la inceputul secolului 20, de sir Edwin Lutyens si sir Herbert Baker, doi arhiecti celebri, urmând sa devina in 1931 noua capitala a Indiei moderne si reprezinta o imbinare interesanta si atractiva a stilurilor vestice si orientale, aplicate vechilor structuri arhitecturale deja existente in India.
Casa Parlamentului si sediul Secretariatului Central, doua cladiri alaturate Resedintei prezidentiale, demonstreaza imbinarea acestor structuri si forme arhitecturale, devenind prin ceea ce sunt si ceea ce reprezinta in societatea indiana, etalonul reprezentativ al celei mai mari democratii asiatice, India.
Templul hindus Laxami Naravan, cunoscut si sub numele de Birla Mandir. Construit in epoca moderna a orasului, in New Delhi, acesta este cel mai mare, cel mai frumos si cel mai vizitat templu hindus din. Elementele de structura arhitecturale specifice culturii hindus sunt foarte elegant puse in evidenta de marmura alba, caramida rosie, si bijuterii din aur masiv cu pietrele pretioase. Statuile principalilor zei (dintr-un numar de cateva mii), sunt repartizate pe suprafata templului, intr-o ordine logica si axiologica foarte bine definita.Templul este inconjurat de o gradina frumoasa, bogata in motive arhitecturale reprezentand fauna si flora Indiei. Simbolistica si scrierea Hindu se regasesc si insotesc cu explicatii fiecare statueta, gravura sau pictura din templu. Printre ele, apare si SVASTIKA, simbol al prosperitatii, care l-a impresionat pe Hitler in alegerea simbolului nazist. Aici, ca si in toate celelalte obiectivele religioase vizitate in India, a trebuie sa va descaltati la intrare.
Gurdwara-Akal Thakat Sahib, cunoscut si sub numele de Templul de Aur. Construit in locul numit Amritsar, acest templu reprezinta nucleul religiei sikhism. Avand la baza credinta intr-un Dumnezeu si 10 GURU, Biblia Sikh, aceasta religie a fost fondata de GURU Nanak, la inceputul secolului 16 si a fost preluata de alti 9 GURU care au perfectionat perceptele ei, intr-o forma stricta si fundamnetalista care se regaseste si astazi in practica calugarilor Sikh din Templul de Aur. Majoritatea practicantilor sikh sunt barbati inalti, bine legati, si provin din a doua casta, grupul luptatorilor, datorită faptulului că fondatorul acestei religii, un luptator cunoscut, apare in desenele si gravurile vremii, cu sabie si armura. Astfel, toate obiectele de cult contin elemente traditionale militare si implica lupta ca forma de revendicare sau manifestare divina. De aici provin si tehnicile recunoscute de lupta cu sabia ale calugarilor Sikh. Credinciosii Sikh se disting printr-un turban de diferite culori (in functie de rangul si pozitia ocupata) si prin faptul ca nu isi tund parul si barba niciodata. Templul este construit in cea mai mare parte din marmura alba, intr-o cladire frumoasa, inalta, cu mai multe incaperi, intre care se distinge sala principala, o camera cu coloane inalte, si un altar situat central, bogat ornamentat cu pietre pretioase si bijuterii din aur masiv, in mijlocul carora se gaseste Biblia Sikh. Orice persoana, indiferent de religie, casta, nationalitate sau sex, are acces in templu, bineinteles fara incaltari si avand capul acoperit.
Jama Masjid cea mai mare moschee din India.
Red Fort (Fortul Roşu, numit aşa, datorită cărămizilor de piatră roşie din care este clădit) a fost construit pe timpul conducerii imparatului Shah Jahan, cu ziduri înalte, perforate de randuri succesive de creneluri stramte si orientate in jos, cu un canal inconjurator, destinat apărării fortului. Constructii arhitecturale deosebite, cu rol practic deosebit, de la conducte de apa folosind principiul vaselor comuniciante si pana la instalatii de aer conditionat cu pereti dublii, sunt distribuite in mod practic dar si armonios, imbracand astfel, niste gradini interioare superbe, ingrijite si acum, ca si atunci, cu multa grija.
Memorialul Mahatma Gandhi, monumentul celui care a fost şi rămâne, în conştiinţa poporului, părintele spiritual al Indiei moderne, fauritorul unei puteri cladita pe saracie si unitate, oratorul desavarsit, filosoful futurist, creatorul unui sistem dur si coercitiv, bazat pe intelegere reciproca, bunatate, non-violenta si armonie.
Poarta Indiei este un memorial construit in cinstea tuturor eroilor care si-au sacrificat viata luptand pentru independenta sau pentru cauza Indiei. Asemanatoare cu Arcul de Triumf, poarta este construita din blocuri masive de marmura alba si este impodobita cu modele traditionale indiene.
Raj Ghat, un memorial superb si impunator, situat in mijlocul unui parc national si in care, intre ziduri nu inalte, dar autoritare, inconjurat de niste pomi cu coroana bogata, plini de veverite care se plimba nestingherite, cu alei si o iarba moale sub care talpa goala se bucura de o mangaiere tandra de nedescris, se gaseste mormantul Parintelui Indiei. Un patrat cu latura de 4 metri, din marmura neagra, permanent impodobit cu flori aduse de cei care vin sa isi arate respectul fata de mentorul lor, in mijlocul caruia se inalta un suport inchis in sticla, adapostind flacara vesnica, menita sa reaminteasca tuturor care viziteaza mormantul ca Mahatma Gandhi, prin caldura si bunatatea sufletului sau va trai etern.
Templul Bahai, unic si supeb, construit intr-o armonie care se apropie foarte mult de perfectiune, din beton, marmura si sticla. Exteriorul este compus din trei randuri concentrice de cate 7 petale, 2 randuri orientate in sus si al treilea, cel de la baza, orientat in jos, fiecare petala a acestuia din urma acoperind cate un perete vertical de sticla ce permite accesul luminii si al oamenilor prin intermediul unor usi bine pazite de catre cei care administreaza templul. In jurul templului sunt patru fantani arteziene cu apa rece, care asigura aerisirea dar si oxigenarea templului prin intermediul unei instalatii special conceputa in acest sens. In interiorul imens dar simplist, se regasesc formele interioare ale petalelor.
Qutb Minar este un turn din piatra rosie, construit in mai multe etape, prima din ele, in secolul IV, ca un omgiu al victoriilor primei dinastii mongole care a ocupat India. Cu o inaltime de peste 70 de metri, turnul pare o ingemanare de coloane alternative, cu sectiune rotunda si triunghiulara, ce se inalta spre cer, cu cinci balcoane circulare succesive si cu mai multe inele pe care sunt gravate Versete din Coran. In jurul lui, o moschee, un mic palat şi mormântul lui Iltutmish, unul dintre primii conducatori ai dinastiilor mongole ce au condus India.
Cottage Industries, un fel de Galerie de arta, in care, diversi vanzatori, priceputi in prezentarea marfii dar si in negocierea preturilor vă îmbie, incercand sa vă convingă ca sunteţi cei mai distinsi cumparatori pe care i-au avut, dar si ca sunt posesorii celor mai bune produse, la cele mai bune preturi. Se găsesc de toate, de la produse textile pana la bijuterii.
Connaught Place, un conglomerat circular de magazine mici, in care gasesti de toate, de la obiecte artizanale, pana la McDonald's si vanzatori ambulanti. Este practic, cel mai mare centru comercial al orasului New Delhi, in care gasesti de toate, dar parca prea mic, in comparatie cu dimensiunile etnografice ale Indiei.
In orase, sunt putine autobuze, dar lipsa lor este inlocuita cu succes de foarte multe, incredibil de multe vehicule pe trei roti, actionate cu motor sau pedalier, purtand numele de RIKSHA.
MUMBAI, fost Bombay, este capitala statului indian Maharashtra şi este cel mai populat oraş indian. Mumbai este situat pe o insulă în apropierea coastei coastei vestice a Indiei. Cu 17 milioane de locuitori este a treia cea mai mare zonă metropolitană din lume, iar împreună cu oraşele satelite învecinate formează una dintre cele mai populate aglomerări urbane. Oraşul, care are un port adânc natural, este totodată cel mai mare port din India vestică, desfăşurând jumătate din traficul de pasageri al Indiei.
Mumbai este capitala comercială a Indiei şi găzduieşte importante instituţii financiare cum ar fi Banca Indiei, Bursa de mărfuri Bombay şi sediile grupate ale multor companii indiene. Cu mari oportunităţi de afaceri şi un nivel de trai relativ ridicat, Mumbai a atras oameni din întreaga Indie şi din Asia de sud, transformându-se într-un oraş cosmopolit cu numeroase comunităţi şi culturi. În Mumbai este situat Bollywood, epicentrul hindi al industriei de film şi televiziune, care produce anual cel mai mare număr de filme din lume. Mumbai este unul dintre puţinele oraşe care găzduieşte pe teritoriul său un parc naţional.
JAIPUR, un oras cu populatie de peste 3 milioane de locuitori, intins pe orizontala, nu si pe verticala, avand in mijloc partea veche a orasului, numita si Pink City, datorita culorii roz care imbraca aproape toate cladirile, oras construit de Jai Singh al II-lea, intre anii 1727 si 1743. Pink City, este o cetate construită pe o suprafata de 7 ha, avand 7 laturi, 7 porti de acces, fiecare din ele indreptandu-se spre un oras si purtand numele acestuia, mai putin poarta Maharajahului. In mijlocul Orasului Roz, se gaseste City Palace, o bijuterie arhitecturala. In jurul zidurilor care marginesc Orasul Roz, in epoca moderna, s-au construit multe case, care au facut ca Jaipur sa devina pentru o perioada, capitala economica a Indiei. Capitala de facto a Rahajastanului, orasul Jaipur se distinge ca un centru economic puternic, care a exportat si exporta, cantitati uriase de marmura de buna calitate, alba si neagra, dar si pietre pretioase.
Amber Fort, vatra incipienta a orasului Jaipur, construit in secolul XIV, de catre mongoli. Fortul, inconjurat de ziduri groase si inalte, dar si de canalul cu crocodili, element comun al forturilor construite de mongoli, este situat pe culmea unui deal, la 10 km de noul oras. Intr-un muzeu, langa cetate, se gaseste cel mai mare tun din piatra, construit vreodata, in stare sa proiecteze la 35 de kilometri distanta o ghiulea cu diametru de 60 de centrimetri. Drumul de la poalele dealului la poarta cetatii se face cu masina sau cu elefantii, dresati si struniti de stapanul lor.
Observatorul astronomic Jantar Mantar, construit de Sawai Jai Singh II, in anul 1724.
TAJ MAHAL
Celebru monument construit de catre Shah Jahan, ca un cadou menit sa demonstreze dragostea lui catre sotia favorita, Mumtaz Mahal. Marmura alba a fost transportata cu elefantii tocmai din Rahajastan si pietrele pretioase au fost aduse din toate colturile lumii. Tot ce se regaseste in Taj Mahal este construit din blocuri masive de marmura.
SARISKA, un parc-rezervaţie natională aflata la 239 de km Sud-Vest de Delhi. Adăposteşte numeroase specii de animale, ce trăiesc într-un habitat natural, propice perpetuării speciei.